takaisin

Kesä ja lämpimät kelit ovat käsillä, vaikka kylmempiäkin jaksoja vielä osuu kohdalle. Lämmitysjärjestelmät kannattaa kytkeä suurimmaksi osaksi pois päältä. Hellettä varten kannattaa säätää myös jäähdytyslaitteet jäähdyttämään mahdollisimman energiatehokkaasti. Kun lämmitystä alkukesästä säätää kesäkäyttöön, kannattaa huomioida säätiedot eikä säätää pelkästään kalenterin mukaan. Välttämättä kaikkia lämmittimiä ei kannata kytkeä kerralla pois päältä. Keväällä suositellaan, että lämmitykset kytketään pois päältä niissä tiloissa, missä sitä ei välttämättä tarvita, kuten tuulikaapit ja kodinhoitohuoneet.

 Kun sisälämpötila pysyy haluttuna (20 - 21 astetta) ilman lämmitystä, kannattaa lämmitysjärjestelmä sammuttaa kokonaan. Näin varmistetaan, ettei järjestelmä lämmitä vahingossa vaikka todellista lämmitystarvetta ei olekaan. Myös mahdollinen lisälämmitys kuten ilmalämpöpumpun lämmitystoiminto kytketään pois päältä. Sähköpatterit ja muiden kuin kosteiden tilojen lattialämmitykset laitetaan kokonaan pois päältä. Vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä kannattaa varmistaa että lämmitys on myös kytketty pois päältä, esim. säätökäyristä tai kesäsulkuja käyttämällä. Kiertovesipumppu kannattaa käynnistää pari kertaa hetkeksi kesän aikana jottei se jumitu. Mikäli lämmitykselle ja lämpimälle käyttövedelle on yhteinen varaaja, se on hyvä kytkeä kesäkäyttöasentoon eli varaajan alaosaa lämmittävät alavastukset pois päältä. Pesutilojen lattialämmitystä tarvitaan kesällä, mutta se säädetään mahdollisimman pienelle, niin että seinien ja lattian pitää kuivua. Pyykin tulee kuivua pesutilassa keskikesälläkin, mutta jos mahdollista parasta on kuivattaa pyykit ulkona.

 Jos asunnossa on koneellinen tulo-poisto ilmanvaihto, kannattaa ilmanvaihdon jälki- tai esilämmitys kääntää kokonaan pois päältä kesän ajaksi. Lisäksi ilmanvaihdon lämmöntalteenotto kannattaa lämpimänä kesäaikana ohittaa, jolloin tuloilma saadaan viileämmäksi.

 Lähde: Motiva

8.6.2016