takaisin

Vielä on talvea jäljellä

Talviajan kulutusta kasvattaa kylmä ja pimeä vuodenaika, jolloin energia tarvitaan lämmitykseen ja valaistukseen. Sen vuoksi energialaskut ovat talvella suurempia kuin kesällä. Esimerkiksi sähkölämmittäjillä kylmimpien kuukausien sähkölasku voi olla kesään verrattuna moninkertainen, kun sähkö nyt etäluettavien mittareiden myötä laskutetaan toteutuneen kulutuksen mukaan.

Pakkasilla energiankäyttö voi kasvaa rajustikin kun lämmitystä tarvitaan enemmän. Energiaa voi ja kannattaa pakkasillakin käyttää järkevästi ja tehokkaasti. Omia toimintatapoja kannattaa tarkkailla erityisesti kun energiankäyttö on huipussaan.

Ohessa on muutamia perusohjeita, joilla kannattaa varautua pakkasiin ja niiden tuomaan lisälämmöntarpeeseen (lähde: Motiva).

Lämmitys

Noin puolet kodin energiasta menee lämmitykseen. Jos pudotat kodin lämpötilaa yhdellä asteella, lämmityskustannukset laskevat 5 %. Tiloissa joissa ei oleskella, kuten varastoissa, ylimääräisissä huoneissa ja porraskäytävissä voidaan pitää matalampia lämpötiloja. Käyttämättömissä huonetiloissa, varastoissa ja autotalleissa lämpötilaksi riittää 7–12 astetta. Lomien tai muiden useiden päivien poissaolojen ajaksi huonelämpötilaa kannattaa alentaa useilla asteilla.

Jos asunnossa on varaava takka tai leivinuuni, sitä kannattaa pakkasten aikana lämmittää jo hieman etukäteen, jotta muun lämmittämisen tarve vähenee. Erityisesti sähkölämmitteisessä talossa varaava tulisija pienentää lämmityslaskua selvästi. Yksi pinokuutio polttopuuta tuottaa noin 1000 kWh nettolämpöä.

Kylminä öinä kannattaa vetää sälekaihtimet ja/tai verhot ikkunoiden eteen, tämä vähentää lämmönhukkaa selvästi ja parantaa asumismukavuutta kun vedon tunne pienenee. Älä peitä lämmityspattereita ja patterin termostaattia verhoilla tai huonekaluilla, jotta lämpö pääsee leviämään huoneisiin.

Ilmalämpöpumpun käyttö

Ilmalämpöpumpun lämpökerroin laskee nopeasti ulkolämpötilan laskiessa: pumppu tuottaa kovalla pakkasella lämpöä vain saman verran kuin se kuluttaa sähköä. Lämpöpumppujen toimintakyvyssä kovilla pakkasilla on suuria eroja. Mikäli laitetoimittajan ohjeet sen sallivat, sammuta ilmalämpöpumppu kun pakkanen kiristyy noin -15..-20 asteen paikkeille. Uudestaan laitteen saa tällöin käynnistää kun pakkanen on lauhtunut noin -10 asteen vaiheille. Tukilämmitykseen kannattaa kovimmilla pakkasilla ilmalämpöpumpun sijasta käyttää takkaa.

Ilmalämpöpumpun suodattimen puhdistus lisää laitteen toimintavarmuutta, parantaa tehokkuutta ja auttaa säästämään energiaa.

Ilmanvaihto

Säädä koneellista ilmanvaihtoa tarpeen mukaan: poissa ollessa riittää puhaltimen minimiasento. Pienennä painovoimaisen ilmanvaihdon venttiileitä talvella, mutta älä sulje niitä kokonaan.

Säädä tuloilman jälkilämmityksen asetusarvo mahdollisimman alhaiseksi, kuitenkin niin, ettei tule vedon tunnetta. Usein suositellaan 16 - 18 astetta.

Jos sinun on pakko tuulettaa, tuuleta nopeasti ristivedolla.

22.2.2016