takaisin

Kuluttajien kiinnostus aurinkoenergiaa kohtaan näyttää olevan kasvussa. Kiinnostusta lisää se, että ainakin osa sähköyhtiöistä on valmis ostamaan asiakkaaltaan yli jäävän sähköenergian.

Uusiutuvan energian käyttöä on haluttu jo pitkään lisätä koko EU:n alueella. Yksityisen kuluttajan kannalta kehitys on ollut kuitenkin melko hidasta. Energiateollisuus ry. teki vuonna 2010 suosituksen, jonka mukaan sähköyhtiöiden ja yksittäisten kuluttajien yhteistyötä pyritään lisäämään.

Suosituksen mukaan yksityisen kuluttajan tuottama sähkö voidaan ohjata yleiseen verkkoon, jos kuluttaja löytää sille ostajan. Ostajan löytäminen on ollut kuitenkin hankalaa, sillä lainsäädäntö ei määrää markkinaosapuolille ostovelvoitetta. Nyt osa sähköyhtiöistä haluaa kuitenkin helpottaa tätä asiaa.

Ylijäämäsähköstä lähes markkinahinta

Yksi kehityksen edelläkävijä on Pohjois-Satakunnassa toimiva Vatajankosken Sähkö. Se on valmis maksamaan asiakkailleen siitä energiasta, jonka he tuottavat ennalta sovitulla laitteistolla yli oman kulutuksen.

Pienkiinteistön sähköntuotanto voi olla kulutusta suurempaa erityisesti kesällä. On myös syytä muistaa, että aurinkoenergiaa voi saada pilviselläkin säällä. Verkkoon mahdollisesti ohjattava sähkö mitataan tunnin tarkkuudella.

- Silloin kun tuotanto ylittää oman kulutuksen, ostamme sähkön. Me maksamme siitä lähes markkinahinnan, sanoo myyntipäällikkö Jalmari Rossi Vatajankosken Sähköstä.

Rossin mukaan kiinnostus asiaa kohtaan on jopa yllättänyt. Hän uskoo, että markkinoiden avautuminen molempiin suuntiin lisää uusiutuvan energian käyttöä pienkiinteistöissä.

Akuton ratkaisu

Aurinkoenergiaa keräävät laitteet ovat viime vuosina selvästi kehittyneet. Nyt tarjolla on jo laitteita, jotka eivät enää tarvitse akkuja. Se helpottaa asennustöitä ja säästää sekä tilaa että rahaa.

Investointi on kuitenkin edelleen hyvin merkittävä. Myyntipäällikkö Jalmari Rossin mukaan laitteistojen hinta vaihtelee kohteesta riippuen, mutta keskimääräinen takaisinmaksuaika voi olla jopa reilu 10 vuotta.

YLE uutiset kotimaa

 | 

19.6.2013