takaisin

Järkevä ilmanvaihto säästää energiaa

Koneellista ilmanvaihtoa tarvitaan kosteuden ja epäpuhtauksien poistamiseen sisäilmasta. Siksi sen on oltava päällä yötä päivää. Energiankäytön kannalta ilmanvaihtokone on välttämätön paha. Järkevä käyttö säästää sähköä ja kukkaroa.

Yleensä ilmanvaihtokoneessa on neliportainen tehon säätö. Jos säädintä ei ole, sellainen kannattaa asentaa. Tärkeintä on säätää ilmanvaihtoa sen mukaan, paljonko asunnossa on väkeä ja mitä siellä tehdään. Tässä Motivan nyrkkisäännöt neliportaisen ilmanvaihdon käyttöön:

1. Poissaoloasento. Pienintä tehoa käytetään, kun ollaan reissussa. Se ei kuitenkaan riitä, jos asuntoon jää kuivuvaa pyykkiä.

2. Yksin kotona -asento. Kotona on yksi tai kaksi henkilöä tai tyhjillään olevassa asunnossa kuivataan pyykkiä.

3. Normaaliasento. Asunnossa on useampi henkilö. Riittävä teho normaaliin ruuanlaittoon ja pyykin kuivaukseen.

4. Tehoasento. Käryn poisto ruuanlaiton aikana. Saunan jälkeisen kosteuden poistaminen.

Lämmöntalteenotto kannattaa ottaa kesäksi pois päältä, jotta sisälle tulevaa ilmaa ei lämmitetä. Sitä varten on ohituspelti, joka ohjaa ilmavirrat niin ettei poistoilmasta siirry lämpöä tuloilmaan. Toinen vaihtoehto on niin sanottu kesäkenno, joka vaihdetaan lämmöntalteenottokennon tilalle. Samalla tuloilman jälkilämmitys kannattaa kytkeä minimiteholle jottei se kuluta turhaan energiaa.

Energiatehokas ilmanvaihtokoneen käyttö vaatii siis hiukan viitseliäisyyttä. Se kannattaa, koska rahansäästön lisäksi sisäilma pysyy raikkaana ja kosteusriskit kurissa. Aivan ensimmäiseksi on hyvä lukaista läpi ilmanvaihtokoneen käyttöohje.


Jyväskylän Energian artikkeli 13.5.2013

 

19.6.2013