takaisin

Energiatodistuksessa riittää vielä tilkittäviä aukkoja

Keskustelu energiatodistuksen hyödyistä ja puutteista käy kiivaana. Kesäkuun alussa voimaan tulleen lain tarkoitus on parantaa rakennusten energiatehokkuutta ja edistää uusiutuvan energian käyttöä.

Jyväskyläläinen Lassi Leino on teettänyt omakotitaloonsa energiatodistuksen. Leino ei ole myymässä taloaan, vaan hankki todistuksen omaa käyttöään varten.

- Tavoitteena on tietenkin säästää rahaa. Siinä oli ehdotuksia, miten energiankulutusta saadaan pienennettyä. Energiatodistus on ikään kuin työkalu siihen, missä on vara parantaa.

Energiatodistus tehdään laskennallisesti rakennuspiirustusten perusteella. Tietoja täydennetään haastattelulla ja aistinvaraisella havainnoinnilla. Tarkoitus on selvittää, mitä talo rakenteidensa puolesta kuluttaa.

- Siinä käydään läpi seinät, ikkunat ja ovet, ja niiden tekniset ominaisuudet. Kokonaisuudessa huomioidaan myös lämmityslaitteet, esimerkiksi lämpöpumput, kertoo energiatodistuksia laativan Lamit.fi-yrityksen Ari Järvinen.

Sähköllä korkein kerroin

Uudessa energiatodistuksessa rakennuksen lämmitysmuoto vaikuttaa talon energialuokkaan.

- Jos päälämmitysmuoto on sähkö, on kerroin 1,7. Öljylämmön kerroin on yksi ja uusiutuvien energioiden 0,5, sanoo Järvinen.

Oman talon energialuokkaa voi nostaa korvaamalla osan lämmitysjärjestelmästä vihreillä lämmitysmuodoilla, kuten vaikkapa aurinkopaneeleilla. Energialuokkaan ei kuitenkaan vaikuta esimerkiksi se, jos taloa lämmitetään vihreällä sähköllä.

- Saattaa olla, että erilaisia kertoimia on jatkossa vielä enemmän, Järvinen arvelee.

Tutulle ostajalle riittää kevytversio

Päteville energiatodistuksen antajille on kysyntää. Keski-Suomessa on tällä hetkellä kaupan noin 500 pientaloa, joihin energiatodistuslaki kolahtaa.

Lain mukaan energiatodistus vaaditaan myytävistä tai vuokrattavista kiinteistöistä, jotka on rakennettu vuonna 1980 tai sen jälkeen. Vuonna 2017 energiatodistus vaaditaan kaikista kiinteistöistä.

Joissakin tapauksissa riittää kuitenkin niin sanottu kevennetty todistus. Keski-Suomen energiatoimiston projektipäällikkön Lauri Penttisen mukaan näin on esimerkiksi sukulaisten välisessä kaupankäynnissä.

- Jos ostaja on tiedossa eikä kaupattavaa rakennusta tarvitse ilmoitella, niin täysimääräistä energiatodistusta ei periaatteessa tarvita. Kevennetyn menetelmän mukaisessa lomakkeessa ei ole niin tarkkoja tietoja rakennuksesta tai sen kunnosta, eikä sen hankkimiseen tarvita paikalla käyntiä tai tarkastusta.

Uuden lain mukaan rakennuksen energialuokka tulee kertoa jo myynti-ilmoituksessa. Tilanteen monimutkaisuutta lisää se, että uuden ja vanhan malliset energialuokitukset eivät ole keskenään vertailukelpoisia.


19.6.2013