takaisin

Suomessa viime vuosina rakennetut pientalot ovat energiatehokkuudeltaan normirakentamista parempia.Yli puolet pientaloista saa energialuokakseen joko A tai B. Rakentamismääräysten tason mukainen talo olisi energialuokaltaan C tai D. Rakennusten lämmitys on maanantaina 10.10.2011 käynnistyvän Energiansäästöviikon ensimmäinen teema.

Uudispientalojen energiatehokkuutta on voitu seurata ympäristöministeriön energiatodistusten seurantatilaston kautta. Tiedot kootaan kunnittain rakennuslupahakemusten yhteydessä toimitettujen energiatodistusten pohjalta.

Uudet vuonna 2012 voimaan tulevat rakentamismääräykset parantavat energiatehokkuutta liki 20 prosenttia nykyiseen verrattuna, joten panostukset uudisrakennusten energiatehokkuuteen tulevat kasvamaan.

Messutalot A-luokkaa

Pientalojen energiatehokkuuden kehityksen voi nähdä myös asuntomessutalojen kohdalla. Motiva ja ympäristöministeriö ovat vuodesta 2008 saakka keränneet tietoa asuntomessutalojen energiatehokkuudesta. Messutalojen energiatodistukset on asetettu näytteille messujen ajaksi.

Energiatodistusten perusteella messukohteiden energiatehokkuus on parantunut hyvin lyhyessä ajassa. Vuonna 2008 Vaasan asuntomessujen messutaloista oli A-energialuokkaa vain kaksi taloa, kesän 2011 Kokkolan asuntomessukohteista valtaosa oli A-luokkaa. Energiatodistukset on joko laskettu messutalojen toimittamien tietojen pohjalta tai niistä on pyydetty rakennuslupavaiheessa laadittu energiatodistus.

Asuntomessuille nousee myös passiivienergiataloja ja energiatehokkuuteen panostetaan ylipäätään tavallista enemmän. Kohteissa esitellään uusimpia rakennustekniikoita ja materiaaleja sekä taloteknisiä järjestelmiä.

Energiansäästöviikko käynnistyy lämmitysteemalla

Valtakunnallista energiansäästöviikkoa vietetään aina lokakuussa viikolla 41, tänä vuonna jo 15:ttä kertaa. Viikon aikana yrityksiä, yhteisöjä ja kotitalouksia kannustetaan energian järkevämpään käyttöön. Teemapäivinä nostetaan esille lämmitykseen, liikenteeseen, materiaalien tehokkaaseen käyttöön, hankintoihin, sähkönkäyttöön sekä vedenkulutukseen liittyviä faktoja ja vinkkejä. Tänä vuonna teemojen nostoissa ovat mukana myös Pohjoismaisen ympäristömerkin vinkit.

Energiansäästöviikon internetpalveluun ja Facebook-sivulle on jo ennen viikon alkua ilmoittautunut lähes 450 viettäjää. Lisäksi Energiansäästöviikkoa vietetään sadoissa oppilaitoksissa eri puolilla Suomea. Säästöviikon viestit leviävät myös työpaikoilla, energia-alan toimijoiden verkostoissa ja palveluissa sekä taloyhtiöissä.

Energiansäästöviikkoa koordinoi energia- ja materiaalitehokkuuden puolestapuhuja Motiva Oy.

Kooste asuntomessukohteiden energialuokista vuosittain:
Vuosi
A
B
C/D
Huom.
Vaasa 2008
2
3
9
14/27 kohdetta mukana
Valkeakoski 2009
16
8
9
33/39 kohdetta,
mukana 2 passiivienergiataloa
Kuopio 2010
29
6
2
37/39 kohdetta,
mukana 1 passiivienergiatalo
Kokkola 2011
28
5
-
Kahdesta kohteesta ei tietoja,
mukana 4 passiivienergiataloa

Lisätietoa aiheesta:

yli-insinööri Maarit Haakana, Ympäristöministeriö, puh. 050 594 0167, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

viestintäpäällikkö Kirsi-Maaria Forssell, Motiva Oy, puh. 0400 464 787, kirsi-maaria.forssell@motiva.fi 

Rakennusten energiatodistusten neuvontapalvelu: www.motiva.fi/energiatodistus 

Energiansäästöviikosta:

Okariina Rauta, projektipäällikkö, Motiva Oy, puh. 041 524 7621,okariina.rauta@motiva.fi

Leila Timonen, kampanjan viestintävastaava, Motiva Oy, puh. 040 5445 992,leila.timonen @motiva.fi

www.energiansäästöviikko.fi

www.facebook.com/energiansaastoviikko

10.10.2011