takaisin

Maanantaina käynnistyy jo 15. Motivan koordinoima valtakunnallinen Energiansäästöviikko. Tänä vuonna säästöviikkoa viettää ennätysmäärä yrityksiä, yhteisöjä, kuntia ja kotitalouksia. Kampanjan nettisivuilla ja Facebook-yhteisösivulla on jo tässä vaiheessa yhteensä noin 560 osallistujaa.– Yhteisöllinen ja aktivoiva kampanja tavoittaa työpaikoilla, kaupoissa ja oppilaitoksissa varovaisestikin arvioiden kymmeniä tuhansia jos ei peräti satoja tuhansia suomalaisia. Kiitos jo tässä vaiheessa yrityksille ja yhteisöille, joissa nyt arkisten työkiireiden keskellä tehdään arvokasta kampanjatyötä energia- ja materiaalitehokkuuden puolesta, projektipäällikkö Okariina Rauta kampanjaa koordinoivasta Motiva Oy:stä kiittää.

Säästöviikon viettäjiä on Alavieskasta Äänekoskelle ja ABB:stä YLE:een. Tänä vuonna esimerkiksi rakennusliikkeistä ainakin NCC Rakennus Oy, Skanska ja YIT Yhtymä Oyj ovat mukavasti mukana kampanjassa. Muita poimintoja osallistujalistalta ovat muun muassa Tapiola-ryhmä, Ilmarinen, SATO Oyj, Nanso Group, Kesko Oyj/pääkonttori. Tiedot osallistujista löytyvät www.energiansäästöviikko.fi-palvelusta.

Energiansäästöviikko on kampanja, jossa tunnustaudutaan kannattamaan hyvää asiaa ja myös haastetaan yhteistyökumppaneita, asiakkaita, ystäviä ja naapureita mukaan.

– Nyt on juuri oikea hetki miettiä omia valintoja. Tehdään historiaa ja rikotaan tänä vuonna kaikkien aikojen osallistujaennätys. Vain ilmoittautuminen riittää ja olet mukana hyvän asian puolesta, Rauta kannustaa.

Energiansäästöviikko muodostuu viettäjiensä näköiseksi ja oloiseksi tapahtumien ja tempausten kautta. Energia- ja materiaalitehokkuuden puolestapuhujana Motiva tarjoaa viettäjille raamit ja tukimateriaaleja teemapäiville sekä viestii valtakunnallisesti kampanjan etenemisestä. Tänä vuonna säästöviikon teemojen nostoissa ovat mukana myös Pohjoismaisen ympäristömerkin vinkit.

– Osallistujat nostavat itselleen ajankohtaiset asiat keskiöön. Eri puolilla Suomea on kymmeniä tilaisuuksia, näyttelyitä ja neuvontatapahtumia, joista myös kuluttajat voivat saada tietoa energiansäästöstä. Tietoa näistä saa www.energiansäästöviikko.fi-palvelun tapahtumakalenterista sekä tapahtumajärjestäjien omien viestintäkanavien kautta, Rauta sanoo.

Tehostamistoimet kannattavat

Energia- ja materiaalitehokkuudesta huolehditaan yrityksissä ja yhteisöissä pääsääntöisesti mallikelpoisesti, mutta tehostamistalkoissa riittää vielä tekemistä. Suomi on liittynyt mukaan yhdeksän EU-maan ryhmään, joka keskustelee unionin päästövähennystavoitteen nostamisesta 20 prosentista 30 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

Resurssitehokkuuden parantaminen – energian ja materiaalien järkevä käyttö – on mielekästä ja kannattavaa toimintaa. Vapaaehtoisilla energiatehokkuussopimuksilla, energia- ja materiaalikatselmuksilla sekä järkevillä investoinneilla yritykset ja yhteisöt voivat ennakoiden varautua esimerkiksi sähkön tai polttoaineen hinnan korotuksista tai luonnonvarojen vähenemisestä aiheutuviin kustannusten nousuun.

Samalla tavalla myös kotitaloudet voivat valinnoillaan vaikuttaa siihen, minkä osuuden tuloistaan jakavat energiakuluihin. Asumiskustannusten arvioidaan nousevan yhteensä 12 prosenttia vuoteen 2015 mennessä, todetaan Kiinteistöliiton Pellervon taloudellisella tutkimuslaitoksella teettämässä "Asumisen kustannukset" -tutkimuksessa. Hoitokuluista eniten ovat nousussa lämmitys- ja sähköenergia- sekä vesikulut, joiden arvioidaan nousevan neljässä vuodessa 22-26 prosenttia. 

Energiansäästöviikon teemapäivät:

Maanantai
Lämmitys
Tiistai
Liikenne
Keskiviikko
Materiaalitehokkuus
Torstai
Hankinnat
Perjantai
Sähkö
Viikonloppu
Vesi

Tiedottaminen

Energiansäästöviikon viestintä laatii päivittäin teematiedotteet median ja säästöviikon viettäjien käyttöön. Lisäksi tarjoamme teemoittain selkeitä "Top 5 -listauksia", joissa kehotetaan jokaista suomalaista valitsemaan ja toteuttamaan edes yksi vaikuttava toimenpide.

Kaikki materiaalit on ladattavissa osoitteesta: Energiansäästöviikon tiedotteet

Lisätietoa Valtakunnallisesta Energiansäästöviikosta:

Okariina Rauta, projektipäällikkö, Motiva Oy, puh. 0424 281 242,okariina.rauta@motiva.fi

Leila Timonen, säästöviikon viestintävastaava, Motiva Oy, puh. 0424 281 247,leila.timonen@motiva.fi

www.energiansäästöviikko.fi

www.facebook.com/energiansaastoviikko

10.10.2011