takaisin

iAsuntoministeri Jan Vapaavuori: Julkisivuremonttien määrä moninkertaistuu – mahdollisuus järkeville ilmastoteoille

Julkisivuremonttien määrä kasvaa lähivuosina rajusti, mikä tarjoaa merkittävän mahdollisuuden ilmastonmuutosta hillitseville energiatehokkuusteoille. Betonielementtijulkisivuremonttien yhteydessä kannattaa mahdollisuuksien mukaan aina investoida myös rakennuksen energiatehokkuuden parantamiseen, totesi asuntoministeri Jan Vapaavuori tänään Finnbuild-messuilla Helsingin Messukeskuksessa.

"Suomen asuinkerrostaloissa on betonielementtijulkisivuja yhteensä noin 25 miljoonaa neliömetriä. Niiden peruskorjaustarve nelinkertaistuu 2010-luvulla ja kuusinkertaistuu 2020- luvulla verrattuna 1990-luvun peruskorjaustarpeeseen. Korjausurakka on suuri haaste, mutta mahdollistaa samalla myös talous- ja ilmastolähtökohdista järkevät panostukset energiatehokkuuteen", Vapaavuori sanoi.

"Peruskorjauksien yhteydessä voidaan parantaa kustannustehokkaasti rakennusten energiatehokkuutta sekä esimerkiksi siirtyä uusiutuvan energian käyttöön lämmityksessä. Korjausrakentamisen yhteydessä tehdyt investoinnit maksavat itsensä takaisin energialaskujen pienenemisenä ja osaan toimista voi saada lisäksi valtion energia-avustusta 10 tai jopa 20 prosenttia."

Suomen kerrostalokannasta suuri osa on rakennettu 1960- ja 1970-luvuilla. Näinä vuosikymmeninä rakentamistapa muuttui paikalla rakentamisesta elementtirakentamiseen. " Osittain tulevan julkisivu-urakan syynä ovat elementtirakentamisen alkuaikoina tehdyt virheet", Vapaavuori sanoi.

Puolet 2050-luvun rakennuksista on tänään jo rakennettu. Korjausrakentamisen määrä Suomessa ohittaa tulevina vuosina sekä arvolla että rakennushankkeiden lukumäärällä mitattuna uudisrakentamisen. Siten myös ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja energian säästöön tähtäävien toimien painopiste siirtyy uudisrakentamisesta korjausrakentamiseen lähivuosina.

"Nyt korjattavia julkisivuja korjataan seuraavan kerran vasta noin 30 vuoden kuluttua. 2040-luvun energiatehokkuutta rakennetaan siis tänään tehtävillä korjauksilla. Meillä ole varaa tehdä yhtään julkisivuremonttia ilman että energiaulottuvuus on vakavasti mukana", Vapaavuori summasi.

Lisätietoja:

Erityisavustaja Lasse Männistö, ympäristöministeriö,
puh.  0440 160 382, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

 

CO2-raportti

6.10.2010