takaisin

Motiva Oy on valinnut Parha-talon (kohde 24) kesän asuntomessujen Energiatehokkuuden mallitaloksi. Talo on kuvastaa hyvin nykyaikaista matalaenergiarakentamista sekä hyvää, testattua nykytekniikkaa. Talo on kompaktin kokoinen ja se palvelee hyvin muuttuvan perhe-elämän tarpeita. Suunnittelun lähtökohtana on ollut vähäinen energiankulutus sekä asumisviihtyvyys.

Parha-talo on energiatehokkuudeltaan A-luokkaa (ET-luku 147 kWh/bm2/vuosi). Talon lämmityksessä hyödynnetään vahvasti uusiutuvaa energiaa. Lämmitykseen sekä käyttöveden tuottamiseen käytetään sekä aurinkolämpöä että tulisijasta vesilämmönsiirtimellä saatavaa energiaa.

Kokonaisenergiatehokkuus on huomioitu myös talon valaistuksessa. Valaistus on toteutettu pienloistelampuilla sekä led-valoilla.

Parha-talo ei kuitenkaan ole messujen energiatehokkain talo.

"Parha-talo ei ole messualueen energiatehokkain talo, mutta se edustaa hyvin nykyaikaista matalaenergiarakentamista sekä saatavilla olevaa hyvää ja testattua nykytekniikkaa. Ennen kaikkea se on talo, jollaisen jokainen voi itselleen rakentaa tai rakennuttaa", korostaa Motivan johtava asiantuntija Kimmo Rautiainen.

Parha-talo on ollut osa Kuopion asuntomessuihin liittyvää Asumisen terveellisyys ja turvallisuus (TERTU) -hanketta.

 

Talokierrokset lehdistöpäivänä

Messujen lehdistöpäivänä järjestetään kiertokäynnit asuntomessujen kaikkiin kolmeen mallikohteeseen. Energiatehokkuuden mallitalon lisäksi messuilla esitellään rakennustekniikan mallitalo kohde 28 sekä talotekniikan mallitalo kohde 18. Mallitalojen valinnat ovat tehneet Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL (rakennustekniikkakohde), LVI-talotekniikkateollisuus ry (talotekniikkakohde) sekä Motiva Oy (energiatehokkuuskohde).

 

Messutalojen energiatodistukset esillä Energianeuvontaklinikalla

Motiva, ympäristöministeriö ja Suomen Asuntomessut esittelevät messutalojen energiatodistukset joka talon kohdalla olevissa kylteissä. Kaikkien kohteiden todistukset löytyvät kootusti Motivan Energianeuvontaklinikalta, joka sijaitsee LVI-talotekniikkateollisuuden paviljongissa ulkonäyttelyalueella (Ua9).

Energianeuvontaklinikka tarjoaa rakentajalle ja rakennuttajalle tietoa rakentamisen ja asumisen energiatehokkuudesta; neuvojat ovat paikalla messujen jokaisena päivänä. Käytännön sovelluksia voi tutkia asuntomessutaloissa, joista suurin osa on energiatehokkuudeltaan energialuokkaa A.

 

Lisätietoja:

  • Johtava asiantuntija Kimmo Rautiainen, puh. 0400 381 444
  • Viestintäpäällikkö Kirsi-Maaria Forssell, puh. 0400 464 787

 

16.7.2010