takaisin

Suomen ensimmäinen nollaenergiakerrostalo rakenteilla Kuopioon

Kuopion nollaenergiakerrostalo on Suomen ensimmäinen rakennus, joka täyttää EU:n valmistelussa olevan energiatehokkuusdirektiivin 2020-vaatimukset.

 

Kuopion asuntomessujen oheiskohteeksi valittu nollaenergiakerrostalo on seuraava askel passiivirakentamisesta kohti energiaomavaraista rakennusta. Rakennus perustuu passiivitalolle tyypillisiin energiatehokkaisiin rakenneratkaisuihin, joita täydentää talon oma uusiutuvan energian tuotanto.

 

"Rakennus on passiivitalojen tapaan tavanomaista kerrostaloa tehokkaammin eristetty ja ilmatiiviimpi. Tehokkaalla eristämisellä minimoidaan talossa tuotettavan energian tarve", kertoo SPU Systemsin varatoimitusjohtaja Janne Jormalainen.

 

Esimerkiksi talon seinien lämmöneristyksen lämmönläpäisykerroin eli U-arvo on ainoastaan 0,08 W/m2K. Eristeratkaisuna on 300 millimetriä SPU Eristettä, jonka lämmönjohtavuus on markkinoiden pienin. Tehokkaan eristyksen ansiosta nollaenergiakerrostalon rakenteet, kuten seinät, eivät ole juuri tavanomaisen kerrostalon rakenteita paksumpia.

 

Tehokkaasti eristävän ulkovaipan lisäksi talon energiantarvetta vähentävät muun muassa ilmanvaihdon lämmön talteenottolaitteet ja energiatehokkaat hissit, kodinkoneet ja valaistusjärjestelmät sekä luonnonvalon tehokas käyttö. Taloon asennetaan myös huoneistokohtainen veden- ja energianmittaus.

4.5.2010