takaisin

Tiedote 3.12.2008. Asuminen kuluttaa lähes 40 prosenttia kaikesta energiasta. Asuin- ja kiinteistöala on merkittävä toimija ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Alan toimija, VVO tekee pitkäjänteistä ja suunnitelmallista työtä vähentääkseen asumisen ympäristörasituksia. Yhtiön ensimmäiset kolme matalaenergiakerrostaloa nousevat Helsinkiin ja Espooseen.

 

 

 

 

VVO rakennuttaa ensimmäiset matalaenergiakerrostalonsa Helsinkiin Viikkiin ja Espooseen Suurpeltoon. Energialuokitukseltaan ne ovat energialuokkaa A. Uusia energiatehokkaita vuokra-asuntoja näihin tulee yhteensä 71. Parhaillaan Viikissä on käynnissä talon pohjan perustustyöt, asunnot valmistuvat vuoden 2009 aikana. Suurpeltoon suunniteltujen kahden talon rakentaminen käynnistyy vuoden vaihteessa ja ne valmistuvat keväällä 2010. VVO:n yhteistyökumppanina on matalaenergiarakentamisen kehittäjä Rakennusliike Reponen Oy.

 

VVO maan suurimpana vuokra-asuntoyrityksenä haluaa näyttää esimerkkiä ympäristöasiat huomioivana kiinteistönomistajana. Kehitysjohtaja Tero Vanhasen mukaan uusia ja vanhoja kiinteistöjä kehittämällä asumisesta syntyvät hiilidioksidipäästöt vähenevät sekä asumisen laatu nousee. Myös asukkaat viihtyvät pidempään.

 

VVO on myös sitoutunut AESS:n (asuinkiinteistöalan energiansäästösopimus) tavoitteisiin vähentää lämmön, sähkön ja veden kulutusta.

 

Talo- ja rakennustekniikaltaan edistyksellinen matalaenergiatalo

 

VVO:n matalaenergiakerrostalo kuluttaa 70 prosenttia vähemmän tilojen lämmitysenergiaa kuin tavallinen kerrostalo. Talo on vaipaltaan (seinät, lattia, katto) tiivis ja hyvin eristetty sekä sen ikkunat ovat lämpöä hyvin eristävät. Oleellinen osa on lämmön talteenotolla varustettu ilmanvaihto.

Nämä ovat tärkeimmät lämmitysenergiankulutusta pienentävät ja asumisviihtyvyyttä lisäävät tekijät.

- Asunnot lämpenevät suurimman osan vuodesta ihmisistä, auringosta ja sähkölaitteista peräisin olevalla lämmöllä. Muu lämmitystarve katetaan ilmanvaihtolämmityksellä, esittelee Tero Vanhanen.

 

Nyt rakennettavat talot ovat vain yksi tapa toteuttaa energiatehokasta rakentamista. Parhaillaan tutkitaan kuinka samaan lopputulokseen päästään kaukolämpöä hyödyntämällä.

 

Vanhasen mukaan matalaenergiarakentaminen asuinkerrostaloissa on Suomessa vasta kehittymässä ja määritelmätkin ovat vielä vakiintumatta.

- VVO:n matalaenergiatalot ovat osa kehitysprosessia, jossa pyritään selvittämään millaiset rakennuksen, talotekniikan, energiamuodon, lämmityksen ja viilennyksen piirteet ovat sekä kustannus- että ekotehokkaita vaihtoehtoja 5-50 vuoden aikavälillä.

 

Suurpellossa VVO:n matalaenergia-asunnot ovat mukana Nokian kehittämässä älykotihankkeessa.

- Toteutamme uudenlaisia mahdollisuuksia, miten kodin eri toiminnoissa, kuten sähkön ja veden kulutuksen seurannassa asukkaat voivat hyödyntää matkapuhelinta ja tietokonetta, Vanhanen kertoo.

 

Lisätietoja:

VVO-yhtymä Oyj, kehitysjohtaja Tero Vanhanen, p. 050 360 2276

 

 

VVO:n matalaenergiatalojen perustiedot

3.12.2008